Video: Het vervaardigen van Allo (Himalayan Nettle)

Deel:

In veel van onze rugzakken worden brandnetels (allo) gebruikt. Voordat allo gebruikt kan worden in ons product wordt het eerst met de hand bewerkt in kleine dorpjes in de bergen van Nepal. Het vervaardigen van Allo is een rijke inheemse traditie die al eeuwenlang wordt uitgevoerd door de lokale bevolking. De schors van Allo wordt gebruikt voor een verscheidenheid van geweven producten, namelijk kleding, tassen, zakken, tafelkleden, dekens, etc. Vandaag de dag biedt het verwerken van Allo werk voor veel Nepalezen en zo ook voor de makers van onze rugzakken. Allo vormt een goed voorbeeld van het traditionele Nepalese ambacht in de moderne eco-friendly textiel markt.

Verwerkingsproces van Allo (Netels)

Allo wordt geëxtraheerd uit de plant Allo Susni maar omdat de plant tussen de 900 en 2500 meter boven zeeniveau groeit zijn de meeste gebieden voor het oogsten moeilijk bereikbaar. Het duurt een paar dagen om te voet naar het bos te reizen, Allo te oogsten, en terug te keren met een lading Allo schors. De stammen worden na het oogsten een aantal dagen neergelegd om te drogen en daarna wordt het afgepeld. Het afpellen verwijdert de buitenste schors en laat de binnenste schors intact voor verdere verwerking.

Het spinnen wordt óf met behulp van een houten hand spil, genaamd Katuwa, gedaan, óf met een spinnewiel, “Charkha”.

De volgende stap bevat het koken van de binnenste schors in een vat met as van hout om de vezels te verlichten en zacht te maken. Dit duurt zo’n 2-3 uur. Na het koken volgt een repetitief proces van het slaan met een houten hamer op de schors in water om de vezels losser te maken, dit gebeurt normaal gesproken in een stroom of rivier. De bundels van schone vezels worden nu in de zon gelegd om te drogen. Als dit klaar is wordt het nog verder geweekt in water en gemixt met gemalen mais (meestvoorkomend in het westelijke deel van Nepal), of Kamero (lokaal beschikbare witte klei met mica) om een mooie witte schittering te krijgen. Tot slot worden de vezels geëxtraheerd met behulp van simpele huishoudelijke spullen zoals een tang en, indien de vezels eenmaal zacht zijn, wordt het gesponnen in garen.

Voornamelijk vrouwen zijn betrokken in alle stadia van het verzamelen en verwerken van Allo. Het spinnen wordt óf met behulp van een houten hand spil, genaamd Katuwa, gedaan, óf met een spinnewiel, “Charkha”. Charkha kent twee varianten heeft: De hand bediende “haate” of voet bediende “khutte”. Het proces van het handmatig spinnen van de vezels is een monotone bezigheid en kan erg lang duren. Gelukkig worden er steeds meer door stroom aangedreven machines gebruikt in de gebieden waar er stroom beschikbaar is. De productiviteit van de micro-ondernemingen kan op deze manier sterk toenemen.

Comments

There are no comments yet.

Leave a comment