Voordelen van Hennep en Allo in onze Rugzakken

Deel:
hennep-planten

Himalayan gebruikt hennep en allo in haar rugzakken. Deze vezels staan bekend om hun sterkte, duurzaamheid en gezonde ecologische voetafdruk en worden al eeuwenlang gebruikt in Nepal. Lees in dit artikel meer over de herkomst van Hennep en Allo (netels) uit Nepal. Of bekijk een leuke video met daarin informatie over het oogsten van Allo en hoe dit werkgelegenheid creëert in de bergen van Nepal.

Hennep is een exceptioneel duurzame, sterke en milieuvriendelijke supervezel.

Hennep

Wilde hennep groeit in het westelijke heuvelachtige gedeelte van Nepal.  Het wordt verkregen uit planten van het soort Cannabis Sativa en wordt beschouwd als een exceptioneel duurzame, sterke en milieuvriendelijke supervezel. Hennep gewas heeft namelijk een zeer hoge oogst die veel meer vezels per hectare produceert dan zowel katoen als vlas. Toepassingen variëren van touw, textiel, olie, zaadjes tot industriële materialen. Ook voor kleding of tassen is hennep goed te gebruiken, onze producten zijn daar een voorbeeld van. Vandaag de dag bestaat er een bescheiden hennep industrie maar de voordelen van hennep als textiel worden steeds duidelijker en de markt daarmee steeds groter.

Voordelen & eigenschappen van Hennep

 • Hennep vereist geen pesticiden, verdringt onkruid zonder herbiciden, beheerst de erosie van de bovengrond en produceert zuurstof
 • Hennep is hernieuwbaar en kan gecultiveerd worden in minder dan 100 dagen
 • Hennep’s trekvastheid is acht keer sterker dan dat van katoen
 • Hennep is hypoallergeen en irriteert dus niet op de huid
 • Hennep is luchtdoorlatend, absorbeert vocht en is erg geschikt voor warm weer
 • Hennep zal verzachten met de jaren en met wassen waardoor de rugtas lang mooi blijft

Allo (netels)

Allo is een brandnetel soort en wordt in Nepal veel gebruikt voor kleding en huishouden. Vooral in de midden- en heuvelachtige regio’s van Nepal s is de Allo plant erg bekend. De vezel die wordt geëxtraheerd uit de Allo planten is de sterkste van alle andere natuurlijke vezels uit de Himalaya.  Daarom zijn kleding en andere producten gemaakt van Allo vezels extreem duurzaam en wordt allo al eeuwenlang ingezet door communes als de Magars, Gurungs, Rais en Limbus.

Het vervaardigen van allo creëert werk en inkomen voor veel Nepalezen

De inheemse gemeenschappen die veelal in afgelegen bergdorpen leven gebruiken allo voor allerlei praktische en religieuze doeleinden. Ze gebruiken het onder andere om duurzame jassen, hoofdbanden voor dragers, visnetten, touwen, zakken, tassen en dekens mee te produceren. Maar bijvoorbeeld ook als bron van vitamine C. Vandaag de dag is het 115 jaar oude lokale Charkha (spinnewiel) nog steeds in gebruik en verschaft Allo werk voor veel Nepalezen.

 

Vrouw is allo aan het oogsten

 

De Allo plant is een meerjarige plant die in het wild groeit tussen 1200 en 3000 meter boven zeeniveau. Allo wordt meestal geoogst van augustus tot december. Als de plant in deze tijd wordt geoogst geeft het vezels van goede kwaliteit. De vervelende prikken van de plant ontmoedigt de lokale bevolking om het te oogsten, omdat ze alleen een dik stuk doek gebruiken om hun hand te beschermen tegen de prikken. Daarom wordt de Allo-plant het liefst in de winter geoogst wanneer de stekende kracht van het Allo vermindert. Nadat de plant gekapt is wordt de schors verwijderd en geschild. De schors van de stam van Allo bevat vezels van unieke sterkte, gladheid en lichtheid. Bekijk hier een video over het oogsten van allo..

Voordelen & eigenschappen van Allo

 • Allo heeft de langste vezels tot dusver bekend
 • Het vervaardigen van allo creëert werk en inkomen voor veel Nepalezen
 • Allo groeit in het bos onder kleine bomen in het humus en is een duurzame stof
 • Geen enkele chemische mest wordt gebruikt om allo te laten groeien
 • Allo heeft anti-allergische elementen en irriteert niet op de huid

 

Comments

There are no comments yet.

Leave a comment